
Vzácné zdroje
Zlatý důl pro bílkoviny. Díky vysokému obsahu proteinů poskytne 100 gramů tuňáka dospělému člověku přibližně jednu desetinu jeho celkové denní spotřeby.
Takzvané “VZÁCNÉ” bílkoviny, které se snadno vstřebávají, jsou nutné k výstavbě a opravám tkání. Zajišťují, že zůstanete zdraví a fit i po dobu buněčné výměny.
100 g tuňáka v olivovém oleji obsahuje 18,5 g bílkovin, což je více než nalezneme v čerstvém steaku o stejné hmotnosti. Nezapomeňte, že dospělý každý den potřebuje tolik bílkovin, jako je jeho váha v kilogramech. Není pochyb o tom, že tuňák je ideálním řešením, které zaručí dobře vyvážený, zdravý a lehký jídelníček. Protože náš tuňák neobsahuje žádné pojivové tkáně, je snadněji stravitelný a mohou jej bez problémů jíst děti i starší dospělí.
Bílkoviny z některých ryb mohou být také velmi bohaté na arginin, aminokyselinu, kterou tělo používá k syntéze oxidu dusnaného (NO), jenž je odpovědný za efektivní fungování vaskulárního systému a ochranu arterií před ateosklerózou. Antioxidační účinek mají i některé malé peptidy.
Přínos fosforu
Fosfor je hned po vápníku nezbytným minerálem. Tyto dvě výživné přísady úzce spolupracují, aby vytvořily silné kosti a zuby. Fosfor je nepostradatelný pro kontrolu rovnováhy nervového systému. Výživoví specialisté doporučují, že pro to aby mohl být zaručen správný přísun fosforu, měli bychom ho zkonzumovat 800 miligramů. Doporučenou dávku asi z 20 % pokryje 100 g tuňáka v olivovém oleji. Tuňák má ze všech rybích druhů nejvíce fosforu.