Žitné focaccine s ořechy a kousky tuňáka

Složení

pro 4 porce

Na těsto:
250 g mouky typu 0
250 g žitné mouky
350 ml vody
10 g cukru
15 g jemné soli
15 g olivového oleje
10 g čerstvých pivních kvasnic
50 g vlašských ořechů

Na dekoraci:
160 g tuňáka Rio Mare v extra panenském olivovém oleji
1 čerstvá jarní cibulka
suché a čerstvé oregano
čerstvá bazalka
extra panenský olivový olej
mořská sůl a černý pepř

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji

Objevte více

Příprava

    1. V malém množství vlažné vody rozpusťte droždí. Na vál nasypte mouku, vytvořte důlek a do středu nalijte kvásek. Smíchejte prsty, a postupně přidávejte zbývající vodu. Přidejte olej, nasekané vlašské ořechy, cukr a sůl a hněťte energicky po dobu nejméně 10 minut. Těsto by mělo být pružné, hladké a jemné, ale nemělo by se lepit.

    2. Nechte kynout ve velké misce, kterou zakryjte přilnavou fólií, a vyčkejte až těsto zdvojnásobí svůj objem, po dobu alespoň 3 hodin při pokojové teplotě. Vyklopte těsto na vál, rozdělte těsto na několik malých kuliček a rukama formujte kulaté focaccine.

    3. Umístěte focaccine na vymaštěný plech, zakryjte a nechte dokynout. Do té doby, předehřejte troubu na 220° C. Nakrájejte na jemno jarní cibulku a zakapejte olejem, solí, pepřem a oreganem.

    4. Tímto olejem potřete horní část každé focacciny, posypte pár zrnky hrubé soli a umístěte je do trouby. Pečte po dobu asi 15 minut, až budou jejich okraje křupavé a zlatavé. Vyjměte z trouby a poklaďte kousky tuňáka.

    Návrh na servírování:

    Posypte focaccine čerstvým oregánem a rozmarýnem a ihned podávejte.

    Tip šéfkuchaře:

    Při výrobě těsta na focaccine, dávejte pozor na množství použité vody. Navrhované dávky jsou pouze orientační a závisí na typu použité mouky. Z tohoto důvodu je vhodné regulovat dávkování kontrolou konzistence těsta, která by měla být měkká, ale nelepit.