Vitello tonnato (telecí s tuňákovo-kaparovou omáčkou)

Složení

pro 4 porce:
Na přípravu masa: 600 g telecí pečeně nebo kýty bez kosti - 1 stonek celeru - 1 středně velká cibule - 1 mrkev - 1 sklenice suchého bílého vína - sůl podle chuti
Na omáčku: 1 240 g Rio Mare tuňáka v olivovém oleji - 2 žloutky - 4 filety ančoviček konzervované v oleji - odkapané kapary naložené v octu v množství 1 polévkové lžíce - 280 g olivového oleje - šťáva z ½ citrónu - sůl a pepř podle chuti.

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji

Objevte více

Příprava

    1. Přiveďte 2 litry vody do varu, přidejte dobře očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kousky, víno a maso a dochuťte solí; vařte asi 1 a půl hodiny a nechte vychladnout.

    2. Umístěte žloutky, špetku soli a pepře a pár kapek citrónové šťávy do misky mixéru nebo kuchyňského robota a smíchejte všechny ingredience dohromady, nejprve na menší výkon a pak na vyšší a pomalu přilévejte olivový olej. Když omáčka začne emulgovat, přidejte postupně citrónovou šťávu. V případě, že se majonéza "srazí", umístěte vaječný žloutek do čisté mísy, rychle vyšlehejte a postupně přidávejte sraženou majonézu. Pokud jste v časové tísni, můžete použít 250 g hotové majonézy. Když je majonéza hotová, přidejte tuňáka, ančovičky a kapary a míchejte přísady po dobu jedné minuty k získání hladké, smetanové omáčky.

    3. Je-li potřeba, aby byla omáčka hladší, můžete přidat několik lžic studeného vývaru z vařeného masa. Můžete omáčku odlehčit také přidáním pár kousků z vařené zeleniny, která se používá k chuti vývaru; v tomto případě budete zřejmě muset znovu smíchat všechny ingredience.

    4. Maso z vývaru vyjměte a nechte odkapat, nakrájejte na tenké plátky a uspořádejte plátky na talíři. Přelijte omáčkou, nechte odpočinout na chladném místě po dobu nejméně jedné hodiny a pak podávejte.