Špagety s tuňákem

Složení

Suroviny na 4 porce:
1 červená cibule
100 g rozinek
50 g másla
1 dcl červeného vína
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
3x 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
2 plechovky celých loupaných rajčat
10 g tymiánu
10 g bazalky
4 cl olivového oleje
15 g piniových ořechů
20 g strouhanky
500 g špaget

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji

Objevte více

Příprava

    V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku schladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem.

    Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.

    Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později. Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme do pánvičky. Zároveň si ve velkém dáme vařit vodu, kterou osolíme. Pravý Ital solí tak, aby byla voda slaná skoro jako moře, tak se ničeho nebojte. :-)

    Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, které pomocí vařečky rozmačkáme. Přidáme dvě naběračky slané vody, která se nám vaří na pastu a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.

    Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou. Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá.

    Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.

    Servírování:

    Připravíme si talíř, na který dáme 4 polévkové lžíce domácí marmelády. Pomocí vidličky nabereme co nejvíce pasty a v naběračce točíme a točíme a točíme... Pokud máte pocit, že jste dotočili, zatočte naposledy. Opatrně vložte pastu doprostřed marmelády, polévkovou lžící naberte sugo i tuňáka z pánvičky a umístěte na vrch hnízda špaget. Dozdobíme piniovými ořechy a zaprášíme restovanou strouhankou. Buon Appetito.