Košíčky z listového těsta plněné krémem z parmezánu, tuňákem a octem balsamico

Složení

pro 4 porce:
2x 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
4 lžičky tradičního octa balsamico z Modeny
1 balení čerstvého nebo mraženého listového těsta (nechat rozmrazit)
50 g strouhaného parmezánu
o něco méně než polovina sklenice mléka
5 g bramborového škrobu
muškátový oříšek
1 svazek čerstvého tymiánu
extra panenský olivový olej
sůl a pepř

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji

Objevte více

Příprava

    1. Z plátu listového těsta vykrojte čtyři kola o rozměrech přibližně 12 cm v průměru. Formy na tartaletky vymažte olejem a vtlačte do nich těsto pomocí prstů. Dno propíchněte vidličkou, přikryjte pergamenovým papírem a nasypte hrst sušených luštěnin: tím se zabrání nafukování dna tartletek během pečení a získáme tak potřebný tvar. Pečte ve vyhřáté troubě (180° C) po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nejsou okraje listového těsta zlaté.

    2. Mezitím zřeďte bramborový škrob v šálku studeného mléka, dolijte zbývající studené mléko a nalijte do malé pánve. Ochuťte špetkou čerstvě namletého černého pepře a špetkou muškátového oříšku a přiveďte k varu. Odstavte z vařiče, přidejte nastrouhaný sýr parmezán a smíchejte metličkou tak, aby se parmezán dobře rozpustil. Omáčku osolte a lžičkou nalijte do horkých košíčků, poté co jste z nich vyjmuli papír a sušené luštěniny.

    3. Poklaďte každý košíček tuňákem Rio Mare a zakapejte několika kapkami octa balsamico. Ozdobte několika větvičkami tymiánu a podávejte.

    Tip šéfkuchaře:

    TRADIČNÍ ocet balsamico z Modeny: Tradiční balsamický ocet z Modeny je vyroben z vařeného hroznového moštu získaného výhradně z hroznů pěstovaných na jeho výrobu. Pomalé kvašení a zrání tradičního octa balsamico může trvat 12 nebo dokonce 25 let a zraje v různých dřevěných sudech vyrobených z různých druhů dřeva. Přelévaný, rok co rok, od největšího k nejmenšímu, jde o proces tradiční výroby tohoto vzácného produktu, což mu umožňuje rozvíjet různé vůně a chutě a jeho charakteristickou tmavě hnědou barvu.