Caponata s tuňákem

Složení

Suroviny na 4 porce:
3x 60 g tuňáka Rio mare Leggero
2 lilky
1 červená cibule
2 stonky řapíkatého celeru
50 g černých oliv
40 g kaparů
140 g rajčatového protlaku
4 cl olivového oleje extra virgin
4 cl vinného octa
2 polévkové lžíce cukru krystal
olej na smažení
sůl
pepř
8 plátků bruschetty
10 g čerstvé bazalky

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Leggero

Objevte více

Příprava

    Nakrájíme lilek na cca 1cm kostičky, doporučuji lilek krájet podélně, což zaručí, že nebude hořký. Rozpálíme olej na smažení, přidáme lilek do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Doporučuji smažit déle na nižší teplotě, aby byl lilek křupavý. Dozlatova smažený lilek necháme okapat.

    Na jemné kostičky nakrájíme červenou cibulku a řapíkatý celer. Zahřejeme olivový olej v pánvičce na střední teplotě a zarestujeme cibulku s celerem. Jakmile nám cibulka zesklovatí, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Když jsou suroviny zarestované, přidáme černé olivy, kapary a tuňáka.

    Do pánvičky se základem přidáme okapaný lilek, zamícháme. Zvlášť v misce rozpustíme cukr ve vinném octu, při dochucování, ať solí nebo pepřem, doporučujeme vždy napřed vše odměřit v ruce, aby se nestalo že to s množstvím omylem přeženeme. Před a po každém dokořenění poctivě ochutnáváme.

    Rozpuštěný cukr s vinným octem zamícháme do caponaty a podle vlastní chuti dosolíme a dopepříme. Necháme aspoň 5 minut odpočinout.

    Servírování:

    Dozlatova orestujeme bruschettu na pánvičce, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Místo pánvičky lze použít i topinkovač. Bruschettu bohatě ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou. Buon Appetito.