Bún bò Nam Bộ s tuňákem

Složení

Suroviny na 4 porce:
Zálivka:
4 polévkové lžíce cukru krystal
½ polévkové lžíce soli
40 ml rybí omáčky
20 ml rýžového octa
200 ml vody
4 stroužky čerstvého česneku
šťáva z 1 limety
Bún bò Nam Bộ:
4x 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
1 citronová tráva
1 polévková lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
2 svazky čerstvého koriandru
2 polévkové lžíce sójové omáčky
4 hrsti vařených rýžových nudlí
4 hrsti mungo výhonků
4 hrsti mrkve nakrájené na nudličky
4 hrsti salátové okurky nakrájené na nudličky
2 ledové saláty
4 hrsti smažené šalotky
4 hrsti nesolených arašíd
2 svazky perily
4 chilli papričky
1 svazek jarní cibulky

Stampa Ricetta

sdílet recept

Použitý produkt

Tuňák v olivovém oleji s citronem a černým pepřem

Objevte více

Příprava

    Do malého rendlíku si nasypeme cukr krystal a sůl. Postupně přimícháme rybí omáčku, rýžový ocet a vodu. Takto připravený základ na zálivku lehce zahřejeme, aby se nám jednotlivé ingredience rozpustily a vzájemně propojily. Mezi tím si nakrájíme na jemné kousky čerstvý česnek, který vložíme do vlažné zálivky. Zálivku nevaříme. Hotovou zálivku před servírováním případně zvýrazníme čerstvě nakrájenými chilli papričkami a okyselíme čerstvou šťávou z limety.

    Tuňáka necháme lehce odkapat přes cedník. Mezitím si nakrájíme citronovou trávu na jemné nudličky, společně se stonky koriandru a zázvoru. Ledový salát rozpůlíme a oddělíme jednotlivé puky, které postupně nakrájíme na jemné nudličky. Nesolené arašídy překrájíme a promícháme s předem smaženou šalotkou. Na plotýnce si rozpálíme pánev, pokapeme olejem, na kterém orestujeme zázvor, citronovou trávu, jednotlivé kousky tuňáka. Vše důkladně promícháme a zakápneme sójovou omáčkou. Ihned prosypeme čerstvě nakrájenými stonky koriandru.

    Do servírovací misky postupně vkládáme: ledový salát nakrájený na nudličky, vařené rýžové nudle, mrkev krájenou na jemné nudličky, salátovou okurku, mungo klíčky, čerstvý koriandr, lístky perily. Do středu přidáme orestovanou směs s tuňákem, kterou posypeme směsí smažené šalotky a arašídů. Na konec dodekorujeme čerstvě nakrájenou chilli papričkou a jarní cibulkou.

    Před konzumací tuňákové Bún bò Nam Bộ přelijeme předem připraveným nálevem a důkladně promícháme.